Porady


1. Dobre jakościowo składniki paszy
Trawy, rośliny strączkowe i motylkowe charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą. Udział chwastów w pokosie obniża jakość kiszonki, pasza jest wówczas mniej strawna.

2. Nawożenie

Obornik jest wartościowym nawozem, jednak należy go stosować rozważnie ponieważ jest źródłem azotu. Nie można rozrzucać obornika później niż na 7 tyg. przed zbiorami, może to doprowadzić do skażenia kiszonki. Ciemnozielony kolor uprawy oznacza nadmiar azotu, czyli mniejszą zawartość cukrów. Spowalnia to fermentację, co grozi słabszym zakiszaniem.

3. Minimalizacja zanieczyszczenia paszy

Należy zminimalizować zanieczyszczenie paszy glebą, martwymi roślinami i pozostałościami obornika.

4. Koszenie

Zielonkę należy kosić na wysokości od 5 do 10 cm by uniknąć zanieczyszczeń, a także po to by pozostałe rośliny mogły szybko odrosnąć. Kosić należy gdy uprawa jest sucha, w innym przypadku woda zostanie zatrzymana w pokosie i ciężko ją będzie osuszyć.

5. Suszenie

Trawa powinna się suszyć 24 h, a rośliny motylkowe 48 h. Należy bezpośrednio po koszeniu rozrzucić plon, wówczas wyschnie on znacznie szybciej, co zmniejszy ryzyko skażenia kiszonki pleśnią.

6. Formowanie bel

Rozdrobnić zielonkę, zastosować dodatek kiszonkarski , aby ograniczyć fermentację i straty. Należy dążyć do wytworzenia bel o dużej gęstości i właściwym kształcie. Możliwie jak najszybciej należy workować bele.

7. Workowanie bel

Należy unieść bele turem, naciągnąć worek, postawić na ziemi. Usunąć z worka możliwie jak najwięcej powietrza, szczelnie zawiązać zaraz za balotem, przełamać supeł i zawiązać jeszcze raz.
8. Poprawne składowanie bel

Należy unikać przetaczania balotów. Powinno się je przechowywać z dala od cieków wodnych. Należy zabezpieczyć baloty przed ptakami i szkodnikami, a wszelkie powstałe przez nie uszkodzenia niezwłocznie załatać.

Kontakt


HAYpack Polska
Ostrówek 13
05-480 Karczew

531 079 791